Voeren – Individuele curve

In deze tip gaan we in op de individuele curve mogelijkheden. Wanneer de koe een afwijkende krachtvoergift dient te krijgen (ten opzichte van de voerberekening) is het handig om een individuele gift te geven (bv. Als het dier ziek is). We zullen uit leggen hoe je een individuele kunt toe kennen en wat verder belangrijk is te weten.

Maar eerst nog even dit:

Wat is ook al weer het verschil tussen de verschillende voermogelijkheden?

  • Individuele Bonus: Deze ingestelde hoeveelheid komt altijd bovenop de Berekende gift. Gaat er pas weer af als je hem zelf verwijdert.
  • Individuele Gift: Vaste gift, verandert alleen doordat je hem zelf aanpast.
  • Individuele Curve: Periode instelling. Indien afgelopen, gaat koe weer naar Voerberekening.

Hoe kun je dit instellen?
Allereerst ga je naar de dierkaart en naar het tabblad ‘Voer’ (1) en klik linksonder op [Wijzig] (2). Vervolgens krijg je een nieuw scherm. Selecteer hier eerst ‘Voeren volgens Individuele curve’. En wijzig de Startdatum curve als die anders is dan vandaag.

Ga naar het tweede tabblad ‘Voerhoeveelheid’ (3) waar je de individuele curve kunt ingeven (4). Begin met de Startgift (dat is dus op de eerder aangegeven Startdatum) en geef aan wat de gift na het gewenste aantal dagen moet zijn, ook kun je meerdere periode ingeven:

Klik op [OK] en de curve zal opgeslagen worden.         

Vervolgens zie je in de grafiek op de dierkaart ook de opbouw in dagen (per voersoort):

Belangrijk Voordeel bij deze instelling (ten opzichte van de bonus) is dat als de dagen verstreken zijn het dier zelf weer terug gezet wordt op de voerberekening. Hierbij wordt dan rekening gehouden met de maximale daling / stijging per dag; deze moet dan wel bij de voerberekening zijn ingevuld! Het is wel goed te weten welke dieren je een individuele curve hebt gegeven, dit kun je terugvinden in de overzichten Krachtvoeradviezen [8.2] en Voergift [8.5] in het opmerkingsveld. Hieronder het overzicht 8.2 (tabblad laatste voerberekening):

Mochten er verder nog vragen zijn over het instellen van het voeren laat het ons weten en neem contact op met onze helpdesk!

Neemt u gerust contact op met onze helpdesk wanneer u meer hulp nodig heeft. Om meer te leren over ons programma, kunt u ook kijken bij onze demovideo’s of onze webinars.