Veeportaal digitalisering

Met ingang van 13 juni 2022 kan een veehouder zijn beslag door DGZ laten instellen als digitaal beslag (en niet meer op papier).

• Kan alles dan met de computer?
Neen, want bij verkoop is er ofwel het vertrekluik van het huidige paspoort (“Sanitel-kaart”), of het nieuwe Verplaatsingsdocument nodig bij transport. Deze situatie is tijdelijk, in afwachting dat veehouder en handelaar/vervoeder alles digitaal kunnen registreren/uitwisselen.

• Wat als ik niets doe en “papieren” beslag blijf?
Dan kan u steeds registreren met UNIFORM en er komt 10 dagen na geboortemelding een Verplaatsingsdocument per post voor alle dieren om eventueel te gebruiken bij afvoer. Voorwaarde is wel dat het BVD onderzoek reeds afgerond is.

• Wat als ik “digitaal beslag” word?
Registraties blijven verder mogelijk met UNIFORM. Indien je na de melding een Verplaatsingsdocument (binnenlandse handel) of een identificatiedocument (export) wenst, dien je dit rechtstreeks op Veeportaal aan te vragen, waarna je een e-mail ontvangt met een link waarmee je het document in pdf-vorm kan downloaden en afdruken. Dit wordt naar u gemaild, waarna u het zelf afdrukt. Als deze situatie ook nog richting 2023 aanhoudt, overwegen we die aanvraag in een volgende update van UNIFORM te voorzien.

• Moet ik nog steeds de Inventarismap bijhouden?
De papieren map vervalt. De paspoorten kunnen wel nog als vertrekluik gebruikt worden tot zomer 2023. Het bedrijfsregister kan dus volledig digitaal door alle meldingen binnen de 7 dagen bij te werken in/naar Veeportaal, zoals nu met UNIFORM mogelijk is.

• Vragen bij DGZ/Veeportaal?
Voor meer details of specifieke situaties verwijzen we u naar de website en helpdesk van DGZ.

Neemt u gerust contact op met onze helpdesk wanneer u meer hulp nodig heeft. Om meer te leren over ons programma, kunt u ook kijken bij onze demovideo’s of onze webinars.