050/50.09.55 info@unifarm.be
  • English Global
  • English UK
  • Nederlands
  • Vlaams
  • Dansk
  • Français
  • Deutsch
  • Español

Tips

You are here

Handige tips van de helpdesk

Om u nog beter en sneller met ons programma te laten werken, heeft de helpdesk een aantal tips voor u verzamelt. We communiceren deze tips altijd via de nieuwsbrief, maar vanaf heden kunt ze hieronder op uw gemak teruglezen. Deze pagina zal worden aangevuld na elke nieuwsbrief.

 

We krijgen regelmatig de vraag: hoe krijg ik een foutief geselecteerd oormerk weg bij de te bestellen oormerken?
Een te bestellen oormerk verwijderen uit de lijst kan, maar dit dient op de dierkaart te gebeuren.
U gaat naar de dierkaart en klikt links onderaan op wijzig, een pop-up scherm opent zich. Dan kan u aan de rechterkant bij oormerk bestellen “geen” selecteren en het scherm sluiten door op OK te drukken. Het te bestellen oormerk is nu weg uit de lijst.

Wijzig koe

Als er meerdere inseminatoren op het bedrijf aanwezig zijn, kan het handig zijn om te weten wie er insemineert en om in kaart te brengen wat de resultaten zijn per inseminator. Hieronder een korte uitleg over de nodige instellingen vooraf en waar u later de resultaten kunt terugzien.

Stap 1: Ga naar [1.9] Relatielijst
In dit overzicht moeten de inseminatoren worden toegevoegd, klik links onderin op ‘Nieuw’ en zorg ervoor dat u ‘Naam’ en ‘Bedrijfsnummer’ invult en dat er bij ‘Soort’ een vinkje staat bij “Uitvoerder’. Klik vervolgens op ‘OK’.

Invoer nieuwe relatie

Stap 2: Ga naar systeeminstellingen-algemene instellingen
Vervolgens gaat u naar de ‘Koekalender’ en dan naar ‘Inseminatie’. Zorg dat onderstaande aangevinkt staat:

Instellingen: Koekalender

In de drie invulvelden onder de rode rechthoek kan een bepaalde voorkeurscode/inseminator aangegeven worden.

Stap 3: Vul inseminatie(s) in via de daginvoer
Als u nu via de daginvoer een inseminatie invult zal er een item zijn toegevoegd aan het einde, namelijk de inseminatorcode, hier kunt u de desbetreffende inseminator(code) toevoegen.

Stap 4: Resultaten terugzien
Als u hier enige tijd mee werkt is het natuurlijk ook fijn om de resultaten in te zien. Dit is mogelijk als u naar [3.11] Vruchtbaarheidskengetallen (VS) gaat. In het tweede tabblad de ‘Conception Rate’ is het mogelijk om te groeperen op inseminatorcode (linksonderin). Ook in [3.7] Inseminatie analyse onder de knop ‘Samenvatting’ worden de resultaten per inseminator weergeven.

Als de veehandelaar komt is het altijd handig dat u gelijk de leeftijd van de af te voeren Nuka’s inzichtelijk hebt. We krijgen nog weleens de vraag: ‘waar kan ik één oogopslag de leeftijd van de NUKA’s vinden op de App?’ Hieronder even een korte uitleg.

Open de App en klik in het beginscherm op ‘groepsinvoer’:

Groepsinvoer

Vervolgens gaat u naar de laatste optie, ‘verkoop/dood’:

Verkoop/Dood

Daarna klikt u rechtsonderin op ‘af te voeren NUKA’s ‘en ziet u de NUKA's met werknummer, geslacht en de leeftijd in dagen:

NUKA's met werknummer

Vervolgens kunt u ze ook gemakkelijk via deze optie een afvoermelding geven, door de af te voeren dieren te selecteren, een afvoerdatum toe te voegen en te synchroniseren. Dan hebben ze ook een afvoermelding in het UNIFORM programma op de pc. Ze moeten daar alleen nog wel I&R verstuurd worden.

In het UNIFORM managementprogramma is het mogelijk een geschatte inseminatie/dek-datum te laten maken, wanneer het dier bijvoorbeeld een samenweiding heeft gehad. Deze geschatte datum wordt toegevoegd wanneer u de koe bij de daginvoer een drachtigheidsstatus geeft. Om hiermee te kunnen werken zijn er eerst een aantal handelingen nodig:
Controleer eerst of de volgende instelling actief is onder ‘systeeminstellingen’ en dan “algemene instellingen, onder het kopje ‘dracht’: "Vraag naar dagen bij Dr+ melding”.

Vraag naar dagen bij Dr+ melding

In dit voorbeeld is er een sprake geweest van een samenweiding, vervolgens is er een drachtcontrole geweest. De koe is drachtig verklaart en via de daginvoer wordt dit ingegeven. Het programma vraagt vervolgens naar het aantal dagen dat het dier drachtig is en als dit wordt ingevuld, maakt het programma een geschatte inseminatie/dek- datum:

Aantal dagen drachtig

Als u naar de dierkaart van het desbetreffende dier gaat, bij het tabblad voortplanting, ziet u nu een nieuwe regel met ‘natuurlijke dekking’ en de datum die hij heeft berekend met de dagen die u bij de daginvoer heeft ingevuld. Daarom ziet u nu achter die nieuwe regel een vinkje staan bij ‘natuurlijke dekking’ in het Dr+ vakje:

Nieuwe regel natuurlijke dekking

Het voordeel hiervan is dat het dier een meer nauwkeurig geschatte afkalfdatum krijgt in het UNIFORM programma en u weet waar u aan toe bent!

Op het dashboard in de app kunt u nu ook de bekende veestapel knoppen tonen. Dit geeft u een overzicht van de verdeling van de verschillende statussen op uw bedrijf.
Om de veestapel samenvatting te activeren, gaat u in de app naar het Dashboard. In het dashboard gaat u naar het radertje (1). In het nieuwe scherm zet u een vinkje achter ‘Toon veestapelsamenvatting’ (2). Met het vinkje onderin het scherm slaat u de instellingen op.

scherm Appscherm Appscherm App

Sinds de 5.3 versie van UNIFORM-Agri is het mogelijk om een aangepaste droogstandslengte in te voeren voor 1e kalfs koeien en voor de koeien vanaf de 2e lactatie. U kunt dit als volgt instellen:
U gaat in het UNIFORM-Agri pakket naar de “Systeeminstellingen” en klikt dan op “Algemene instellingen”.

50

Wanneer u dit gedaan heeft, ziet u het onderstaande scherm. U kiest voor “Koekalender” en dan voor het tabblad “Droogzetten” zoals in onderstaande afbeelding is weergegeven.

51

In de afbeelding ziet u dat er in dit geval voor gekozen is om de 1e kalfs koeien een standaard droogstandsperiode te geven van 49 dagen en voor de overige koeien een droogstandsperiode van 42 dagen. Wanneer u deze instelling gaat gebruiken houdt u er dan rekening mee dat dit invloed heeft op de volgende onderdelen in het pakket:

- De afbouw voor droogzetten (wanneer u gebruikt maakt van een op- en afbouw)
- Attentielijst voor droogzetten.

Deze keer in de tip van de helpdesk hebben we een tip over het gebruik van de UNIFORM-Agri app. In de UNIFORM App hebben we de mogelijkheid om de melkcontrole- en gezondheidsgegevens van een vorige lactatie in te zien. Dit werkt als volgt:

U opent een dierkaart in de UNIFORM App, en volgt de stappen op de onderstaande afbeeldingen.

1. Klik op het tabblad icoontje
2. Selecteer het tabblad melkcontrole
3. Klik op het minnetje om de vorige lactatie in te zien

Melkcontrole UNIFORM App

Hier ziet u de melkcontrole van de eerste lactatie

Melkcontrole UNIFORM App 2

Deze actie kunt u ook uitvoeren voor het tabblad gezondheid. In de afbeeldingen hieronder ziet u hoe dat in zijn werk gaat.

Gezondheidscontrole UNIFORM App 2

In versie 5.4 hebben we nu de ‘silo indicatie’ waarin de actuele voerhoeveelheid per silo zichtbaar is. Als er op het bedrijf een link is met een procescomputer en de voeropnames worden ontvangen in het programma, dan is er de mogelijkheid om de ‘silo indicatie’ actief te krijgen. Door onderstaande keuzes aan te klikken kom je in het gewenste overzicht 8.9:

Oormerken bestellen

In 8.9 Silo Indicatie kun je linksonder met ‘nieuw’ een silo toevoegen. Geef bij ‘inhoud’ aan wat de capaciteit is van de silo, bij de ‘actuele inhoud’ aan wat er nu totaal in de silo zit (1) en bij de ‘minimale inhoud’ (2) geef je aan wat het minimum mag zijn. Bijvoorbeeld:

Oormerken bestellen

Het plaatje van de silo (rechts) kunt u naar voren laten komen op het dashboard. Hoe? Ga naar het tandwieltje op het dashboard, zet vervolgens het vinkje voor ‘silo indicatie’ aan en klik op ‘ok’. Vervolgens krijgt u de silo(s) in beeld met de actuele bevoorrading, wat een helder beeld geeft van de voorraad en wanneer er nieuw krachtvoer besteld moet worden!